selamat tahun baru 2009

akum semua ...apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua sihat dan bergembira di samping dengan orang yang tersayang. akak disini kurang sihat yer. tadi dalam pukul 7 malam , selepas akak bangun dari tido di rumah firdee, terus akak rasa sangat pening, sakit dibelakang leher , seperti macam kena darah tinggi. muntah muntah dan rasa sangat lapar. si hamie dan daylan ajak pi makan kat kedai kak har, terus akak ke sana

tak lama kemudian , datang ej dan am , diikuti oleh si amy dan ming, maka kami berkumpul lah kat sana, akak telah bergurau dengan tokey kedai kak hah supaya memberi diskaun kepada kami, maklumlah kami kan ala ala pelanggan tetap yer di kedai kak hah. masa tu nampak satu group pepondan yang selalu makan kat kedai mat tomyam, tak silap akak, salah seorang ahli kumpulan tu memang minat dengan mat tomyam, so masa tu akak rasa macam tak senang hati pulak......giteww ala ala cemburu. akak memang perasan yang one of the member tu memang sellau pandang pandang si mat, dan si mat nie memang suka perasan....balas pandang memandang dengan si pondan tu....akak hanya bias bias ajer....faham, lagipun mat tu bukan kapel akak pun....

dan pondan tu memang perasan aka memandang kat dia, dia pun pandang kat akak, mungkin dia jugak tahu yang akak peminat mat tomyam, so kami ala ala saling pandang memandang, dan ini membuatkan mat tomyam berasa sangat tidak selesa, maka perang smsm bermula antara akak dengan mat tomyam

tak lama kemuaidan, firdee kol dan nak joint kami semua, so firdee datang dengan si erry dan hans...opss rupa ruipanya semua adik beradik 69 telah datang hanya kak ngah sahaja yang tak datang malam tu, si kak chik asyik melahar kak lang yang akan menjelang usia 30 pada akhir bulan januari nanti......tarikhnya dirahsiakan, tapi boleh lah tanya pada kak lang tarikh sebenarnya nanti.....

masa tu kami makan dan mulalah sesi lahar melahar antara satu sama lain, tak sangkapulak din minat dengan si kak chik...tahniah kak chik...akhirnya dapat jugak jodoh dengan pekerja tomyam....siap kami kasikan nombor telefon kak chik pada din yer......dan sebelum detik 12 malam itu , masing masing sibuk memberi sms kepada semua orang , atau menerima sms dari kenkawan masing masing yer.....mat tomyam hanya sempat sms dan buat mis kol kat akak untuk mengucapkan selamat tahun baru...thanks...walaupun dia masih tu agak sibuk..sempat jugak kami membalas sms di meja makan.kami jugak ada berbincang tentang penukaran suami, maklumlah sekarang dah masuk 1 januari, so kami semua kena tukar suami...contohnya, acap akan pergi pada kak ngah....kak ngah pulak tak der suami, maka kak lang tak dapat lah suami....so suami kak lang , si hans akan jatuh ke tangan kak teh 1, suami kak teh 1 ( shah) pulak akan beralih ke kak teh 2 ( firdee).....dan begitulah seterusnya...maka semua pemberian suami haruslah diberikan kepada isteri yang baru....

si my baby pun sama, sempat memberi sms, dan juga hairul arsenal serta mike pilipina ............lepas kami makan, kami pun lepak rumah akak. ala ala konsep singgah sebentar yer, kak tam 1 dan kak tam 2 tak mahu joint sebab diaorang kepenatan yer, setelah menolong di rumah kak teh tadi katanya.... akak pulak mengambil kesempatan untuk mandi , segarkan badan dan memakan ubat sekejap....diuaorang lepak kat bilik sambil menyelak majalah remaja, kemudian timbul idea untuk menghantar gambar untuk pertandingan dewi remaja iaitu gambar kak teh , kak tam dan kak lang yer.....

wah wah gittew kan pepondan, ada hati nak hantar gambar kat pertandingan dewi remaja yer....ingatkan tak pecah lobang katanya kan....ming pulak hanya lepak kat luar ajer....lepas semua dah siap kami pun berpecah . kak teh2 dan kak chik pergi ke bukit antarbangsa , manakala, kak su, kak long, kak teh 1 dan kak lang serta suami kak lang pergi ke lumayan yer.....sekarang nie.....kak teh 1 dan kak teh 2 busy mengemas bilik, kak su pulak tengah layan movie dengan kak lang...kak long busy menaip blog dan kak su tengah mandi.....tak tahu lah nak buat apa lepas nie pulak yer.....

entry terakhir 2008

akum semua apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua orang sihat, begitu jugak dengan akak yang kini berada di rumah ej dan firdee atau lebih dikenali kak teh 1 dan kak teh 2 yer. maklumlah mereka nie baru sahaja baru sajer berpindah dari bukit antarabangsa dan kini menetap di sebuah apartment di tasik permaisuri

sekarang nie dah pukul 7 54 malam, yang ada kat umah nie, kak long, kak teh 1 , kak teh 2 , kak lang dan suami , kak tam 1 , kak tam 2 , dan kak chik, kami tengah tunggu kak su tang katanya on the way ke rumah kak teh...mereka semua ala ala bz dengan rumah baru nie

akak pulak saja bangun dari tido, tido lite lite sebab akak sangat penat yer, bangun pukul 9 pagi, pastu terus ke rumah firdee kat tasik permaisuri, pastu makan, pergi ke bukit antarabangsa, ambik barang, pergi pulak ke pandanjaya nak beli langsir dan akhir sekali ke permaisuri.....

oklah dah tajhuk entry ? kali ini akak nak ceritakan sedikit suka duka yang berlaku di sepanjang tahun 2008 yer, antaranya ialah

1. berpisah dengan shahril

sepertimana yang pembaca ketahui, akaka dah ceritakan dalam entry yang lepas lepas tentang pengalaman berpisah dengan shahril jadi tak perlulah akak cerita lagi..hanya nak bagitau...kepedihan dan kesediahan itu masih lagi berbekam di hati yer....kalau boleh nak jadi kawan dengan shahril semula..tak kisah kalau dia ada awek pon.....

2. menjadi top 3 boling ym dan juara kumpulan

yuppp....inilah pengalaman yang palimng manis dalam hidup akak sepnjang tahun 2008, maklumlah masa tu akak hanya lah pemain yang diletakkkan kumpulan B...diulangi kumpulan B sahaja berbanding dengan pemain pemain yang hebat yang diletakkan di kumpulan A. alhamdulillah, malam tu menjadi pulak, dengan first game 236 jatuhan pin dan terus konsisten sehingga last games, dan akhir menjadi top 3 diantara 90 pemain. walaupun hadiah malam tu taklah best sangat, ala ala dapat teddy bear ajork dan rm 40 sahaja, namun itu yang paling penting..kemenangan ...dan pengiktirafan.......

3. majlis hari lahir di rumah pandanjaya

dalam sekitar awal bulan mei akak telah mengadakan majlis hari lahir di rumah sewa di pandanjaya dengan dihadiri oleh anak anak murid dan beberapa parents tuisyen yang dijemput, sambil tu buat bengkel sains sekali, bilangan anak murid yang datang dalam 30 orang dan 10 orang parents yang hadir masa tu, majlis itu hanya kecil kecilan sahaja, dan dalam budget yang rendah....tambahan pulak ada beberapa parents tuisyen sponsor makanan masa majlis tersebut..masa tu tak rapat dengan adik beradik 69 nie

4. bercinta semula dengan my baby

31 ogos 2008 merupakan tarikh yang penting dalam hidup akak bila akak dapat sms my baby apa malam tersebut dan tak sangaka pulak my baby reply, maklumlah sebab dah 3 tahun dia tak layan...dia tak sms...nak angkat phone pun dia tak mahu yer...tapi malam tu dia ngkat..punyalah happy rasanya.....dan sekarang kami dah 4 bulan ...tapi?.....entah lah akak rasa macam tak ok ajer.....

5. mempunyai blog sendiri

memang dah lama nak mempunyai blog sendiri, maklumlah selalu baca blog orang sahaja kan. dulu memang suka baca blog kak imah lenggok, kak zabedah, kak leez dan kenakwan kak imah yang maha hebat penulisannya....pastu setelah di tolong oleh firdee, akhirnya berjaya jugak mempunyai blog sehinggalah bertahan sekarang yer....ada masa blog akak ,macam sunyi ajer...sebab masa tu bz dengan mengajar..pastu putus cinta dan akhirnya kembali bersinar

6. dikhianati oleh bekas housemate

yupp..ni yang sangat hangin yer apabila orang yang kita tolong pastu buat taik kat kita pulak kan? zakiah anas merupakan insan yang paling akak nak jumpa depan depan pastu ada sessi lahar melahar...napa kau noks? kau sanggup curik duit mak noks? pastu kau tak bayar sewa rumah 2 bulan? kelas kan kau noks? nak mak santau kah uolsss kah? tak perlah noks....siap kau....

7. mula bekerja di pusat tuisyen

erm lagi beberapa hari lagi mulalah tugas akak di pusat tuisyen ...institut dinamis katanya..big boss akak ialah mr firdee yer. mula nya agak takut jugak nak mulakan kerja nie yer, 6 tahun mengajar dari rumah ke rumah, dan sekarang kena pi mengajar di pusat tuisyen pulak...harap harap semuanya oklah kan........

oklah oleh sebab ramai sangat manusia yang bz dengan kerja kerja di rumah firdee, terus terbantut idea nak tulis , tambahan pulak ada lelaki yang agak oklah di depan akak nie , sedang memasang almari

omak sodaro den

akum dan hai uolssss...apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua orang sihat yer...hari ini cotikan? dan esok pun uolss coti lagikan ? besh besh...asyik asyik coti sahajakan...akak pon cotie gak ...besh besh..lagi pon big boss akak masuk rumh baru hari nie..tak dapat tengok perabot baru ikea katanya...maklumlah akak kena spend time dengan mak ayah , saudara mara dan adik beradik. adik laki akak yang tinggal di klang nak bertunang dalam bulan 1 nanti, so ala ala bz lah sikit ( akak pun tak tahu apa fungsi akak dalam urusan pertunangan ittewww) akak ikut ajer uolssss..

oklah dah tengok tajuk entry akak kali ini? yup kali ini akak nak ceritakan pasal mak saudara akak yang bernama cik Bibah....sebenarnya makcik bibah, so panggil pendek cik Bibah katanya..cik bibah ini berkahwin dengan abang kepada ibu akak yer..so . automatik menjadi mak saudara pada kami lah adik beradik..apa istimewanya cik bibah nie yer? opsss cik bibah nie manusia biasa sahaja uolsss..tapi dia sangat suka melahar atau melaser orang tanpa berfikir panjang uolsss....tak kira maruah orang ker apa ker.....terus di lahar orang ittewww...dan lagi satu kita mesti lahar dia balik..kalau tak ....siap lah kau...dilahar secara live 24 jam....

masa akak kecik kecik dulu, akak merupakan mangsa laharnya..apa yang akak buat mesti sakit dimatanya...sampai akak pun konpius uolss...pernah lah satu kes yang akak ingat sampai mati iaitu, mak cik bibah nie ,melahar akak masa kenduri di rumah akak..ada ker masa tu dia mengajuk cakap cakap akak macam pondan ..ada ker patut masa kenduri uolsss.... tak silap akak masa tu akak darjah enam. Apa lagi sepupu sepapat akak pun ketawa lah sebab cik bibah buat gaya gaya pondan depan diaorang.

tapi uolss kan tahu..pepondan nie ada semangat tun teja ...tak pun tun fatimah..mesti nak laser balik...tapi masa tu tahap laser akak lite lite ajer..tak pandai..apa yang akak buat ialah pergi ke dapur, ambik roti dan sapu dengan mentega..bukan sahaja mentega akak letak malahan akak letakkan cili potong..cili padi yang akak potong dengan muka muka sentap tu, susun cantik cantik dan kasi anak cik bibah makan. anak cik bibah masa tu umo 10 tahun, memang kuat melantak katanya....dengan pose pose lady diana , akak pun menghulurkan roti yang berperisa cili itewww, terus kasi kat anaknya..dengan lahapnya..anak cik bibah makan....tak sampai beberapa saat kedengaran bunyi orang menjerit kepedasan ...lalu berlari ke bilik air..apa lagi akak lah orang yang paling kuat gelak uolsss..padan muka ..sebab nak buat kat cik bibah tak dapat, buat kat anak dia pun dah kira bagus lah kan....

tapi semalam dari jauh akak dah nampak cik bibah..dah tua sikit uolss dengar kata nak pi haji..kami adik beradik telah dberi taklimat oleh mak dan ayah agar menjaga tatatertib dan hormat dengan orang tua ..jadi kami pose pose jadi plastik semalam lah sebab mak dan ayah dah pesan. akak ingat dia yang bergelar hajah akan insaf...dinch uolsss..dinch uolssss...tetap lagi dengan perangai lamanya....dari jauh dia dah mengerling kat arah akak yer....dan akak dah rasa meremang bulu roma....dalam hati " tak lama lagi mesti di lahar nya akak nie"

namun, dalam adik beradik 69, akak telah dilatih oleh adik beradik untuk melahar .....kalau tak , apa gunanya kuiz lahar ria yang akak ceritakan dulu kan....sebaik sahaja kami di kedai makan, tak sempat kami duduk, terus cik bibah bersore " hah..nie abangnya...bila lagi dah kawin? jadi bujang lapok ....bujang terlajak ....tak laku nanti " sambil dia melontar sore dan menjeling mengejek ke arah akak....ya allah masa tu rasa macam nak lahar dia balik, tapi bila tengok mak dan ayah macam kasi signal agar berdiam..terus akak pose pose senyum jer....dalam hati ...ya allah....

lepas makan, kami semua berjalan untuk survey barang katanya...masa tu cik bibah dekat dengan akak, oleh kerana tak der topik nak bualkan dengan cik bibah lahar tu, akak buat buat soalan bodoh kat cik bibah...

" makcik..sape budak laki tu ?" pose akak bertanya kat cik bibah . masa tu akak ternampak sorang budak laki yang remaja , yang akak boleh jadikan stock geli geli ajer...handsome..mesti ada kaitan dengan cik bibah sebab budak laki tu berjalan dengan group anak anak cik bibah..

" napo kau tanyo den? kau suko jantan ko ?" omak aiiiiii..akak tanya baik baik pun salah ..terus di laser akak semula...

" aha memang ese suko jantan makcik..napo...salah ke ese suka jantan ...?" akak bergurau.....jawapan akak membuatkan cik bibah membundarkan matanya lantas berkata

"ya allah mael...( nama ayah akak ialah ismail yer..) mael...kau nasihatkan anak jantan kau nie..anak jantan kau suka jantan......." masa tu berpuluh puluh pasang mata memandang ke arah akak.....

"siap kau cik bibah " getus suara hati akak....

tiada dendam dihati

akum dan hai uolsssss....apa khabar?sihat ? alhamdulillah kalau anda semua sihat disamping keluarga dan teman tersayang, akak di sini sihat sahaja dan agak busy dengan persiapan pusat tuisyen yer....tapi sempat spend time dengan adik beradik 69 katanya...oklah tajuk entry ini adalah berkenaan dengan satu lagu yang dinyayikan oleh dato siti nurhaliza....akak mula suka dengar lagu ini sejak am bukak di penang yer....

oklah sebenarnya entry ini dah lama akak nak tulis yer, sebab akak terlampau sibuk dengan percutian di penang , maka akak simpan sahaja dan kesempatan ini akak tuliskan satu entry buat orang yang pernah hadir dalam hidup akak kalau tak bukan eirman putra aireil boy atau nama sebenar shahril yer

setiap 18 haribulan akak akan terasa sedih kerana 18 haribulan mei merupakan tarikh yang yang bersejarah bila shahril keluar dari rumah akak di andanjaya. dan ini bermakna telah 7 bulan shahril meninggalkan akak, bukan sahaja meninggalkan akak , malahan membuang akak jauh jauh dalam hidupnya. dah berkali kali akak cuba untuk menjernihkan keadaan , namun gagal akhirnya, pernah lah jugak shahril datang berjumpa dengan akak ( masa tu open house umah firdee) tapi malangnya terputus jua

akak mula mengenali shahril semasa dia bekerja di jaya jusco maluri, masa tu umurnya 15 tahun, dan sedang menunggu keputusan pmr masa tu. akak pulak sedang mengajar di sebuah sekolah di cheras, alal sekolah di belakang jaya jusco tu, first time akak jumpa dia, terus akak terpanah dengan kechomelannya ..ahti akak berdegup degup..gittewww..terus akak tengok kat name tag nya..oh namanya shahril

sejak hari itu akak merupakan pelanggan jaya jusco yang paling setia sekali, datang ke jusco dengan satu tujuan untuk melihat wajah chomel shahril yer, akak sanggup beratur panjang untuk membayar apa sahaja barangan asalkan dapat bertentang mata dengan shahril sehinggalah satu hari akak dah tak tahan, masa tu hari ahad yer ( aak ingat lagi sebab ada tulis dalam diari) akak pi jaya jusco, masa tu shahril jaga di kaunter air. akak tak tahu macam mana nak buat, dengan tekadenya akak pergi ke kaunter , pose pose nak beli air, beli shahril keluarkan resit terus akak tulis no tipon akak sambil menunjukkan isyarat di tangan agar di tipon akak

biasalah, dia macam agak konpius, ytapi dia melontarkan senyuman yang manis..akak terus balik ke rumah kakak di flat sri melaka, tunggu shahril tipon...punyalah lama sekali yer..tido lite lite...bila dengar deringan tipon oh my god..tuhan ajer yang tahu betapa gembira di hati ini..dan kami berjanji untuk berjumpa ...ala ala first date yer

dalam pukul 6 petang, akak terus pi jaya jusco kerana shahril kan pulang dalam pukul 6 30 petang..ya allah berdebar sungguh...masa tu manalah tahu nak guna revlon yer....so dengan muka yang berminyak minyak dan ala ala neutral gittew, akak gagahkan diri pi jaya jusco..dari jauh ternampak muka shahril yang cute itteww..kami makan di kedai shima di taman miharja fasa 2 yer....

sejak hari itu hubungan kami semakin rapat diantara satu dengan lain, setiap hari persekolahan, akak akan tunggu shahril di lrt maluri sebab shahril bersekolah di bandar tasik selatan. dia akan berlari lari mengejar lrt untuk berjumpa dengan akak yer..itu yang sangat terharu ..bukan itu sahaja yer, malahan dia sanggup ponteng aktiviti kawad kaki semata mata nak berjumpa dengan akak yer....

setiap malam pulak, shahril akan menungu akak di lrt malurisebab akak akan pulang mengajar tuisyen dalam pukul 9 30 malam, dia akan mencangkung sambil menghisap rokok yer..ermm entahlah muda muda lagi dah merokok, tapi akak tak pernah marah malahan belikan rokok untuknya, segala kepenatan ini akan hilang bila melihat wajah shahril di lrt, dia akan mengambil beg akak , kami berjalan kaki sama sama dan makan di kedai di pudu ulu..itulah yang kami lakukan setiap hari

dalam tahun yang ke 2, akak telah dikenalkan oleh shahril kepada keluarganya, pada mulanya ayah shahril macam tak suka sangat dengan akak, tapi akhirnya ok bila akak menspedo buah buahan ker, apa apa sahajalah yang akak mampu beli untuk diberikan kepada keluarganya, dalam bulan april, secara rasmi akak duduk dengan shahril dirumahnya....dan semakin eratlah hubungan kami...shahril x sibuk sangat masa tu sebab dia form 4 manakala akak mula sibuk dengan tuisyen...kami semakin sayang menyayangi..dan shahril seorang yang sangat penyayang ...bagi akak dia yang terbaik, kami tak pernah pi melancong jauh jauh ker..tak pernah pun sebab akak tak mampu

apa yang kami buat ialah main games di cyber cafe , bermain boling..opss yup shahril sangat suka main boing yer, kami pernah main sampai 10 games satu hari, dan dia merupakan pencabar akak yang sangat kuat, dan masa akak dengan shahril akak mula kenal ady dan firdee...bila masuk ke tahun ke 3, akak minta shahril berhenti bekerja dari jaya jusco dan menumpukan perhatian dengan spm. dan dia mengikut kata akak yer...walaupun kami tak der kenderaan , tapi kami tetap happy, masa tu akak hanya dengan shahril...tak ada kenkawan lain pun, dengan daylan tak rapat lah sangat masa tu..lagi pun daylan jarang spend tima dengan akak..

shahril ini sangat kuat cemburu, dia tak suka dan pantang akak ada skandal dengan orang lain, pernah akak ditumbuk dengan nya bila dapat tahu kes akak dengan acap yer..sejak tu akak sangat beringat sekali. opss uolss boring ker baca? ala sikit ajer lagi nie ye.....jap yer...ok akak teruskan yer....tapi bila dah terlalu lama menumpang dirumah shahril, akak mengambil keputusan untuk keluar dari rumahnya...masa tu shahril macam orang giler..dia tipon akak nak jumpa akak.....menangis dalam tipon supaya akak balik dengannya....akak gagahkan diri dan bertekad untuk menyewa dirumah pandanjaya.

shahril mengambil keputusan untuk tinggal bersama dengan akak, dan kami sangat bahagia sekali, yang bagusnya pasal shahril nie dia jenis tak kisah..kalau ada ..adalah ..kalau tak der..takder lah....maksudnya, dia tak kisah kalau umah akak tak der katil ker, tak der apa yang penting akak ada di sampingnya...dia sangat manja dengan akak, kalau akak tidur dia akan pelok akak sehingga pagi menjelang....kadang kadang bila akak tido, dia terbangun, dia akan cium kat pipi akak tiba tiba..ya allah rasa nak mengalir air mata ini....malam malam memang seronok dengan shahril. lagi satu kalau dia tengok tibi dia akan gengam tangan akak sambil kami baring diruang tamu

kalau nak pergi kerja, dia akan cium pipi akak dulu, tak pun kalau akak nak pi kerja akak akan cium pipi dia yer..kami selalu makan sama sama , kongsi makanan sama sama..dia suka nasi goreng kampung dan teh o ais......kami sangat bahagia..sangat bahagia masa tu..namun setiap pertemuan mesti ada perpisahan, dia dah mula berubah bila hatinya ada seorang perempuan..mungkin masa itu dia keliru dan sedar bahawa bercinta dengan seoarang lelaki adalah salah dan songsang......dia mula menjauhkan dirinya dari akak..ya allah sangat sakit ketika itu....akak terus bersabar..namun sampai bila harus bersabar kan?

dalam diam diam dia suka seorang perempuan yang bekerja dengan nya..akak pulak tak mahu pertahankan percintaan ini kerana akak yakin dia sangat cintakan akak..akak pulak tak pernah nak berbincang dengan cara yang baik denganya sebab dah tak tahan dengan penipuan shahril, satu demi satu penipuan dia terbongkar...dia memang sayangkan akak dan perempuan itewwww..dan pada tanggal 18 haribulan mei, dia terus tinggalkan akak , masa tu akak pi mengajar, dia hanya sms..dan tinggalkan satu cd yang mana salah satu lagu kesukaan akak ialah kekasih gelapku....dan setiap kali akak dengar lagu kekasih gelapku...sah ..confirm....air mata akan mengalir.....

ditinggalkan oleh shahril merupakan satu mimpi ngeri buat akak.....setiap malam tidur seorang diri tanpa ditemani oleh shahril kadang kadang menangis sambil mencium selimut shahril bau bantal dia..dan kadang kadang bila singgah di kedai terbeli 2 nasi goreng kampung ..pada hakikatnya shahril dah tak duduk dengan akak masa tu....sangat sakit rasanya..sehingga sekarang..diulangi sehingga sekarang , dah 7 bulan, akak masih lagi teringat ingat kat shahril yer....

dan terus terang akak katakan, setakat ini hanya shahril sahaja yang paling akak sayang ..tak ada orang lain yang mampu melawan kasih sayang shahril kepada akak....dia yang terbaik dalam hidup akak..dia yang paling sempurna kamus percintaan akak yer.....dan kalau boleh....akak nak dia berbaik semula dengan akak ...oklah sebab rasa dah terlalu panjang..takut uolss bosan pulak....dan air mata pun dah mencurah curah sehingga revlon mula luntur yer.....akak nak balik dah........

kalau boleh.......

akum dan hai uolssss apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua sihat dan bergembira disamping keluarga yang tersayang yer....diharap anda semua sihat dan bergembira disamping keluarga yang tersayang yer.....akak disini sihat sahaja di samping.... sensorang ajer..akak manalah ada suami yer...suami yang ada pun bz dengan kuliah gamaknya..sehingga akak dibiarkan sensorang gittewww di rumah yer.....

sekarang ini akak nak tulis satu sajak yang memang tak best yer....oklah sajak nyer berbunyi kalau boleh.....

kalau boleh
aku nak jadi macam kak nor
ada tindik di dalam lidah, berambut halus dan panjang mengurai
buat lawak tek henti henti
cerita mistik hidangan halwa telinga
ada buluh di dalam bilik
ada kelibat di dalam rumah.....
pakai skirt, pakai baju pompuan....
hish bestnya.....

kalau boleh
aku nak jadi kak lang
takut tikus tapi tak takut hans
belajar jauh sampai ke jepun
duduk rumah kondo katanya
ayu dan chantek serta womeeennn sangat
ada sarung tangan ala ala miss india ketika memandu
ada suami yang sangat sensuaaaaal katanya
ada rumah dipenang
giteewwwwww
hish bestnya....

kalau boleh
nak jadi macam ej
ada kerjaya ..ada kredit card
ada suami yang gebu macam kucing..ermmm geramnya
guna natasya untuk kechantekkan luaran
berjiwa penyayang serta sangat memahami orang lain
hishh bestnya.....

kalau boleh
aku nak jadi macam firdee
ada kerjaya yang sangat vogue
ada suami yang sangat macho
business sana dan business sini
pemurah hati
duit macam dipetik dari pokok ajer layaknya
hishhh bestnya....

kalau boleh
aku nak jadi macam akiko
jadi laki handsome, jadi pompuan chantek
badan ala ala model gittewwww...
makan banyak pun tak naik
pendiam dan sangat berahsia....
hish bestnya......

kalau boleh
aku nak jadi macam hamie
dah lah chantek dan comel
badan ala ala model gittewww
konfident nak pi urut dan mandi buih dengan laki laki cina
ada banyak kad kredit
hidup macam tak der masalah bila tak ada kapel
hish bestnya

kalau boleh
aku nak jadi macam am
mulut munggil ala ala angelina jolie layaknya
banyak skandal sana sini
orang macam nak giler sukakan dia
tapi ala ala jual mahal pulak katanya....
nak ajer yang bekerja dengan kakitangan kerajaaan
bonussss katanya
hish bestnya

kalau boleh
aku nak jadi macam amy
ada skandal kaya tapi alamak ermmm pepaham sendiri
ada kerjaya di sebuah butik
confident pakai seluar short walaupun janggut lebat di dagu(ampun kan akak amy)
nak kata pondan pun tak
nak kata laki pun tak....
tapi yang penting kau hepppi
hish bestnya....



KUIZ LAHAR RIA

hai uolsssss..opss akum semua..apa khabar? sihat? alhamdulillah yer kalau semua sihat dan bergembira dengan orang yang tersayang..akak harap anda semua heppi dengan apa yang anda lakukan dalam hidup anda yer....

oklah dah tengok entry kali ini ? erm tajuknya macam sesuatu sangat kan? yuppp kali ini akak nak cerita tentang satu kuiz yang belum lagi dibuat d imalaysia..tapi insya allah kalau ada stesen tibi yang nak , akak rasa kami keluarga 69 mampu mengendalikan rancangan ini dengan baik, malahan kami juga turut bertanding untuk merebut wang tunai atau apa sahaja hadiah yang ditawarkan yer....

apakah itu kuiz lahar Ria ini yer..mengikut kamus pepondan lahar ini banyak maksudnya ..salah satu maksudnya ialah wajah lelaki yang tidak handsome atau buruk..contoh ayat: "amboi...dah lah muka lahar, ada hati nak ngurat kitaorang pulak" ini bermaksud si penutur sedang mengeji muka atau wajah seseorang itu. LAHAR juga bermaksud melaser , menyindir atau lebih tepat lagi mengumpat dengan secara terang terangan ....jadi apabila perkataan LAHAR dan RIA digabungkan, maka wujud satu fenomena iaitu kita melaser dengan hati yang suka....macam mana tu yer....

oklaha kuiz lahar ria ini mempunyai syarat syarat pertandingan yang tidak lah sukar sangat, antara syarat yang mesti dipatuhi ialah :

1. mesti bermain secara kumpulan yer...jangan kau main sorang sorang nanti orang kata kau giler pulak, yelah..kau tanya..pastu kau pose jawab pulak...tak giler..kalau main dalam 2 orang pun tak best sebab tak mencabar lah, kumpulan yang paling sesuai ialah 8 sehingga 10 orang lah..itu dah cukup yer....tak perlu sampai 30 orang, sampai ke pagi tak habis yerr

2. mesti menggunakan objek yang berbentuk silinder dan mudah berputar ..contohnya menggunakan botol, sudu ker, cawan plastik, apa apa lah asalkan mudah berputar lah yer...orang yang melahar atau lebih di kenali sebagai PELAHAR mestilah memutarkan botol manakala orang yang DILAHAR mesti lah bersedia dengan soalan yang ditanya

3. orang yang DILAHAR mestilah menjawab soalan dengan cepat yer..jangan kau berangan nak berfikir, kalau boleh ayat ayat kau tu ikhlas, cepat dan pendek, dan intonasi tu bergantung pada soalan yang ditanya, kau boleh guna intonasi tak bersalah ker, intonasi konpius ker, intonasi plastik ker...tak kisah...

4. jangan ambik hati dengan soalan yang diberikan oleh si PELAHAR dan jangan pulak terasa dengan jawapan yang diberikan oleh si DILAHAR kerana mungkin jawapan atau soalan itu akan diingat sampai mati yer...kalau boleh kau bersihkan hati dan fikiran kau dulu, pastu baru kau boleh join kuiz LAHAR RIA ini

5. kalau boleh soalan yang diberikan mestilah berbisa..macam disengat tebuan, atau macam terkebil kebil orang nak jawab, atau sampaikan orang yang DILAHAR menarik muka sebab soalan itu agak sensitif. tapi janganlah kau tanya begini " noks..mak dengar kau dah tukar agama , betul ker?" opss itu tidak boleh yer....." noks...mak teringin nak main dengan laki kau..boleh tak noks?" itu jangan uolssssss

ok..rasanya dah paham dengan syarat pertandingan tersebut.? bagus uolsss.tahniah kalau dah paham , so apa lagi, uolss kumpulkan kenkawan uolss kalau boleh bawak laki masing masing yer, biar laki kau tahu apa yang terpendam dalam jiwa kau tu yer......pemenang akan dikira mengikut kecekapan menjawab atau soalan yang berbisa, PELAHAR terbaik akan diumumkan diakhir rancangan kuiz, dan menjadi juara mingguan..manakala si DILAHAR terbaik pulak akan dinilai dari aspek kecekapan menjawab soalan secara plastik atau pun tidak.....

kami adik beradik dah mencuba dengan kuiz lahar ria ini di kedai mat tomyam yer...nest giler sampai ke pagi katanya..perghhh..pastu timbul idea nak pi penang katanya.....so apa lagi uolsss

selamat mencuba

kelas 5 jingga




akum semua...apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua sihat yer...akak disini pun sihat sahaja di samping dengan kenkawan yang tersayang yer..nie baru ajer balik makan dengan kawan kawan di taman dagang...ada sessi lahar melahar ...diantara satu sama lain....dan yang penting ada timbul satu idea untuk taip blog iaitu kisah kelas 5 jingga.

kelas 5 jingga ini mengisahkan 7 orang gadis yang bakal menghadapi spm di akhir tahun nanti, kisah berkisar mengenai kehidupan gadis gadis yang bijak , kaya , namun tidak lari dengan permasalahan dan pergolakkan dalam kehidupan.



5 orang gadis iaitu firdalina kasandra, diana @ akiko tompson sunade, fatyemah wong, farah dan zalia paula malai ali merupakan 5 orang pengawas di sekolah . mereka belajar di dalam kelas 5 jingga iaitu kelas sains tulen....maklumlah mereka nie pandai pandai belaka, keputusan pmr pun semua 8A yerr. mereka juga dikurniakan kechantekkan, kebijaksanaan ( konsep miss universe beauty and brain ) katanya......





ini merupakan gambar diantara 5 orang pengawas tadi...mereka bergambar dengan pengawas sekolah sebelah iaitu sekolah saint john....semasa pertandingan debat bahasa inggeris yerrrr








2 orang lagi budak perempuan yang bernama maria hulia julia mendoza dan normala shamsudin merupakan murid biasa sahaja, mereka belajar di kelas perdagangan...maria dan normala merupakan pelajar yang menimbulkan masalah pada pihak sekolah...mereka selalu mencuri tabung uji di bilik sains yer sehingga pembantu makmal menjumpai tabung uji di tandas perempuan yer dalam keadaan yang melekit..aiyoooo apa kah ittewww...hanya maria dan normala sahaja yang tahu....bukan itu sahaja antara masalah disiplin mereka ialah datang lewat, berkuku panjang , bergaduh malahan membuli pelajar junior pulak.....gambar disebelah diantara alat yang digunakan oleh pelajar perempuan tadi gunakan untuk memuaskan nafsuuuu


kumpulan 5 gadis cantek tadi sangat aktif di sekolah..mereka bukan sahaja bijak dalam akedemik, malahan di bidang ko-kurikulum jugak sangat aktif, muka mereka berlima sering menjadi sandaran sekolah dalam mana mana pertandingan, antaranya ialah tarian, coral speaking,pesta pantun,debat bahasa inggeris dan pasukan cheer




manakala nor dan maria hanya suka menghabiskan masa dengan perkara perkara yang tidak berfaedah...mereka tidak pernah menghadiri kegiatan ko kurikulum, persatuan ataupun kelab yer... kerana meraka merasakan semuanya itu hanya membuang masa sahaja yer.......mereka berdua lebih suka mengabiskan masa dengan melepak dengan mat rempit yer.... bagi mereka itulah aktiviti yang paling berfaedah bagi mereka yer....




pada akhir bulan 10 nanti, meraka akan menghadapi peperiksaan yang paling penting dalam hidup meraka iaitu sijil pelajaran malaysia, sudah pasti lima sekawan yang chantek tadi sekali lagi menjadi anak emas sekolah..mereka berlima sering mendapat keputusan cemerlang, selalunya mendapat 11 A1 dalam semua subjek, ada ura ura lima sekawan ini ingin mengambil 25 subjek bagi memecahkan rekod pelajar terbaik spm malaysia. lain pulak dengan 2 orang bohsia tadi , kalau boleh nak ambik 2 subjek sahaja iaitu bahasa melayu dan pendidikan seni visual, bagi mereka 10 subjek amat berat..menyesakkan kepala terutama subjek mathematics, pendidikan agama islam , bahasa inggeris dan science .. sering gagal dalam subjek tersebut malahan mendapat markah yang rendah yer.....





akan tetapi, maria dan nor merupakan player utama dalam bola jaring yer disekolah. mereka merupakan pemain utama dalam pasukan sekolah, zon dan juga peringkat negeri. sikap mereka yang ala ala tomboi memberikan kelebihan kepada mereka untuk menyertai pasukan bola jaring, pernah juga meraka nak pi masuk pasukan cheer tapi asyik dimarahi oleh firdalina kerana mereka berdua mempunyi berat badan yang berlebihan, hanya mampu menjadi base dalam pasukan cheer, untuk melambungkan akiko, fatyemah wong dan zalia sahaja.....










*bersambung yerrrrr

wah wah wahh..kak nor.....


akum semua..apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua orang sihat yer...akak disini pun sihat jugak, alhamdulillah..harap harap kita dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki yer...lagi pun sekarang dah masuk 16 disember, lgi 2 minggu kita melangkah ke tahun baru yer...2009...dan semoga tahun baru kali ini akan memberi keceriaan kepada kita semua..

dah tengok tajuk entry baru nie...wah wah wah sekali lagi nama kak nor atau lebih dikenali sebagai kak ngah naik carta dalam blog akak yer...glamer lah kau lepas nie yer kak nor...walaupun akak lebih berusia dan lebih tua dari kak nor, 2 tahun rasanya..tapi tetap nak pose panggil kak nor jugak yer.....

oklah kali ini nak cerita satu kes yang berkaitan dengan kak nor dan hairul arsenal

hairul : haieeeee selamat pagi..dah bangun tido dah ker?

akak: erm..dah bangun dah nie, nak mandi nie, ada hal sikit tadi....

hairul: aku nak bagitau kau sesuatu..harap kau jangan marah yer....janji

akak:erm cakap lah..kau tak cakap macam mana aku nak tahu aku marah ke tak...

hairul : erm...erm...semalam ..dalam pukul 3 pagi aku ada.......

akak: ada apa nie hairul..cakaplah.....

hairul: ok arrr..aku gentle arrrr....aku ada call kak nor atau kau tulis dalam handset "pondan giler" .hehehhee

akak: (terkesima ) biar betul hairul.......ye ker....( tak sangka dia boleh call kak nor pagi pagi buta, tak mengggangu kak nor ker ?). kau citer cikit, kasi terang sikit....

hairul: macam nie..semalam dari mula aku sampai umah kau, aku tunggu kau busy meng sms yer...pastu masa kau pi beli air dan makanan kat mamak belakang...aku check handphone kau..tengok dengan sapa kau sms..sorry arr..aku rasa macam kurang ajar pulak wat cam tu...aku boring..so aku check check ajer....aku tgk kau sms dengan pondan giler, so aku baca sms tu..tetiba aku...( berhenti)..heloooo ..kau dengar tak nie..kau senyap pe hal?

akak: yolah...takkan kau bercakap aku pun nak bercakap..kalau dua dua bercakap, sapa nak dengar? teruskan citer kau...

hairul: aku pun terdail nombor tu...aku dengar suara orang..macam suara pompuan bercampur laki..aku cuba nak tiru sore kau....tapi kak nor tahu...kak nor cekap....dia tahu bukan kau yang kol..last last aku mengaku arrr yang aku kol kak nor...

akak: ya allah..kau nie....pukul 3 pagi kan masa tu..mana tahu dia dah tido..atau ada tetamu malm ker....

hairul: aku tahu dia tak tido lagi sebab kau sedang meng sms dengan dia kan.....aku pun borak dengan kak nor...

akak: kau borak apa rul dengan dia?

hairul: macam macam lah.....aku tanya pasal keluarga 69, pasal acap..pasal mat tomyam....

akak: aduiiii....napa nak tanya pada kak nor...napa tak tanya kat aku ajer...itu ajer ker kau borak?

hairul: yupp...tak lama ..sebab masa tu kau dah balik dari beli makanan kat mamak..terus aku letak..nie yang aku kol kau sebab aku serba salah ..aku minta maap arrrr...janji tak buat lagi...

akak: takperlah...lagipun aku tahu kak nor baik orangnya..mesti cakap yang elok elok sahaja...

hairul: ( dengan penuh semangat) hah..tul tu..dia cakap yang baik baik ajer pasal acap, mat tomyam, pasal adik beradik 69 ......( memuji kak nor nampak? )

akak: ermm ye ker....erm tak perlah..aku tak kisah, jangan pulak lepas nie kau kol adik beradik 69 aku kol 3 pagi..nak nombor semua adik beradik aku kah? aku no hal( melahar hairul)

hairul: oh ye ker..leh ker aku ambik semua nombor tipon diaorang ( jenis tak paham bahasa atau blur blur sotong macam kk opsss amy ampon yerr)

akak: oklah....apa apa pun sms aku kalau kau datang ker apa ker...aku nak siap siap dah nie...bye....

akak terus check kat handphone akak yang berjenama amoi ittew yer....yup last kol dalam pukul 3 lebih...bebrual dengan kak nor dalam 16 minit lebih...tak sabar nak jumpa kak nor.....nak tanya apa yang mereka bual kan....tunggu yer kak nor....siap kau...( sambil menyinsing lengan)




entry bergambar yang tak chantek dan tak kemas































































































































































































































































salam terakhir


terima kasih atas segalanya....

macam mana nak lepaskan tension yer....














akum semua..apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau anda semua sihat..dan bergembira disamping keluarga yang tersayang serta teman teman seperjuangan yer...akak disini pun sihat..alhamdulillah..sekarang nie pun berat badan dah bertambah yer sebab apa..ada ajer sessi makan makan dengan adik beradik 69 nie yer..yup betul uolss sekarang dah 73 kg..biasanya 70 kg...entah lah....ini amat menakutkan akak sebab akak pernah lalui zaman kegelapan iaitu 85 kg yer..aiyooooooo sangat menakutkan...

tajuk entry kali ini, akak ingin berkongsi dengan para pembaca sekiranya anda mengalami tekanan yang maha hebat, tak kisah jenis apa tekanan tersebut, samada tekanan di tempat kerja, tekanan dari percintaan opssss, tekanan kewangan atau apa apa tekanan..tapi kalau ditekan diwaktu malam tu, itu bukan tekanan yer....itu lelaki yang menekan kau kan.....tu memang pepondan suker ok....

banyak tips yang kita lihat tidak efisyen dan sama sahaja..malahan kita merasakan semakin tertekan bila kita melakukan tips untuk menghilangkan tekanan tersebut..antara tips akak nak kongsi dengan uolss ialah....

1) kemas rumah dengan berpakaian wanita ( kalau boleh seksi)
huraian: kalau uolss rasa tertekan.....uolss digalakkan melakukan pekerjaan yang boleh mengeluarkan peluh, kalau pepondan nie memang malas nak bersenam, apatah lagi berjogging, kalau yoga di atas katil bersama dengan orang tersayang..yup memang pepondan suker kan...so uolsss bukak radio kuat kuat, kalau boleh ambik lagu lagu catwalk dari victoria secret, pi tukar baju yang seksi kalau boleh pakai coli dan seluar dalam sahaja, ambik mop , catwalk sambil pegang mop dan mengelap lantai..akak percaya sedikit sebanyak dapat meghilangkan tekanan tersebut yer..tak kisah lah kalau badan kau bersaiz apa..asalakn kau puas....sayugia diingatkan..kau mesti dalam rumah, jangan pulak kat luar rumah..tu melachur namanya.....

2)telefon semua orang yer
huraian: dalam tips tips biasa yang kita temui, salah satu cara untuk menghilangkan tekanan ialah bercerita dengan orang lain....tapi bagi akak dinch uolsss...boleh kalau nak cerita dengan orang lain, kalau boleh kau ceritalah dengan orang yang tak dikenali lah..lagi best..kalau kenkawan, kadang kadang diaorang nie plastik uolsss, pura pura dengar..pastu mengumpat kat belakang..so apa kata kita tukar cara baru iaitu uolsss pi ambik buku panduan telefon , pastu dail mana mana rumah yang uolss nak bercakap untuk meluahkan perasaan....kalau boleh gunakan telefon rumah yer..lagi murah...guna kan i talk..lebih murah..boleh cakap berjam jam dengan orang yang uolss tak kenali.....

3)menjadi pramugari di dalam bas intrakota atau metro bas
huraian: ini agak mencabar uoslsss, muka uolss mesti tahap tak malu tau..tahap jalan tar..bukan muka tembok lagi yer..ok begini yer..mula mula pi mana mana stesen perhentian bas intrakota, patu beli tiket yang berharga tak silap akak rm 2 tau, yang mana kita boleh guna tiket tu bila bila dan untuk mana mana distenasi...sekaligus dapat menjimatkan duit uolssskan. kalau boleh u olsss drag masa pergi tu, diingatkan masa nie ujan tau...make up kena lah kalis air tau..mesti mampan....pakai pulak baju batik yang senada ..pastu pose pose jadi pramugara atau pramugari semasa bas itu berjalan yer...minta orang duduk..ajar pakai tali pinggang ke walau hakikat mana ada tali pinggang..tekankan loceng untuk penumpang....dan beritahu penumpang tentang informasi setiap perhentian..insya allah u olss akan jadi duta intrakota

4) memyanyi di tepi tepi jalan dengan sore kepit
huraian: kita sering dengar , orang mengatakan kalau kita tension, elok kite jerit kuat kuat di tepi pantai ker..di atas gunung ker ...hishhhh dinch lah uolssss..tak payah buat macam tu..buang sore ajer...elok elok muka kau macam pondan, tapi sore kau macam kaki pukul ajer..tak larik pulak jantan nanti kan..jangan uolsss...jangan.....apa kata kau beli alat alat muzik, tak kisah lah alat alat muzik jenis apa..mengikut kemampuan kita yer...beli microphone....kau lepak tepi tepi stesen hentian puduraya, kau berduet dengan seiapa yang berduet dengan kau ( akak tak hina orang yang meminta sedekah yer...jangan kau salah anggap) tak pun kau boleh duet dengan pakcik pakcik atau makcik makcik yang ada menyanyi di tepi tu...ramai orang akan menghulurkan sedekah mereka sebab taksub tengok kau menyanyi..kau drag lah nokssss..jangan muka kau lahar..tapi kau nanyi lagu ct

5)mengira orang yang masuk dalam lif
huraian: ini bergantung kat mana lif yang kauorang nak lepak..tak ksiah lah mana mana asalkan ada lif , kalau boleh tempat yang busy dengan orang keluar masuk. mula mula kau masuk dalam lif kan. bila ada orang masuk , kau kira kuat kuat sambil buat sisten gundalan yang kita belajar masa statsistik..ingat kan..ala palang palang tu ....bila lif dah penuh, kau busy busy jadi macam konduktor bas...kau jerit.."masuk lagi...hah yang baju biru tu..tolong masuk dalam sikit yerr...." buat buat busy yer......pastu kau kira berapa orang dalam lif.....bila lif tu turun pun sama..kalau ada orang nak masuk lif pun kau kena jerit " masuk masuk dalam lagi yer.......jangan berebut rebut.." tapi noks kalau kau di halau oleh security guard..akak tak mahu jawab......

Mak pergi pasar.....


akum semua ..apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau semua sihat yer, akak disini pun sihat sahaja, sengaja nak update blog akak nie yang akak rasa semakin popular kan? sudehhhhh jangan nak berangan yer....so apa yang uolss lakukan masa cuti baru baru nie? nak tahu apa yang akak lakukan? erm nantilah akak cerita yer, tapi akak sangat penat skali sebab terlampau banyak sangat undangan dari keluarga 69 nie yer...

oklah dah tengok tajuk entry kali ini iaitu "mak pergi pasar" ermmm kalau u ols sekali pandang apa yang u olss rasakan? siapa kah "mak" itteww kan? napa "mak" pergi pasar? wat apa pergi pasarkan? oklah , biar akak terangkan mengenai tajuk entry ini yer..ini adalah permainan masa akak kecil kecil dulu...uolss pernah main tak ?

oklah cara nak main nie melibatkan ramai orang , kalau boleh lebih dari 2 orang, kalau kau main sensorang tu namanya giler yer...diulangi gilerrrr...ok mula mula kau orang kumpul katakan 4 orang termasuk uolss lah yer. ok pastu minta semua peserta tadi meletakkan tangan di lantai atau di atas meja. ini bermakna sebagai manusia normal kita akan ada 10 jari, secara matematiknya, 4 orang darab 10 jari ini bermakna uolss akan menjumpai 40 jari ..kalau jari pondan mesti runcing runcing dan berkulit halus, pastu ada inai di atas kuku tersebut..tak laratkan pepondan masa kecil..tapi bagi pondan yang lain pulak haluan, mungkin menggunakan marker pen berwarna hitam dan warnakan kuku dengan warna marker pennya kau akan diligat oleh mak kauorang yer...jangan kau buat pulak..opsss tersasul pulak yer

kalau kau jumpa 41 jari, ini bermakna salah sorang dari kawan kau tu dilahirkan sebagai manusia istimewa, jangan kau ingat kawan kau alien pulak..nanti kecik hati kawan tu kan...pastu dah kecik hati, tak nak kawan dengan kau pulak..tak elok tau.... kalau kau jumpa 39 atau 38 jari pulak , ini bermakna kawan kau mesti suka main meriam buloh sampai jarinya terputus..jangan kau hina dia dengan gelaran orang kurang upaya...sekali lagi akak meroyan...

oklah kite pergi ke step yang seterusnya iaitu..selepas semua orang dah letakkan tangan atau jari mereka, kau lantik seorang ketua yang bakal menyanyi lagu...begini bunyinya.." mak pergi pasar nak beli reben warna apa?" hah dah ingat tak macam mana nak main benda nie, ketua tadi mesti menyanyi megikut rima yang betul , kalau boleh kau kepit sore sambil tekan kan telingga dengan tangan, ala macam ct selalu buat masa nak tarik key yang tinggikan.....sambil menyanyi jari ketua mesti menyentuh setaip jari jari yang ada diatas tadi.....sebaik sahaja abis di perkataan terakhir iaitu " warna apa? " orang yang jarinya kena haruslah dengan cepat memberitahu warna reben tadi..contohnya biru. jadi ketua akan sambung dengan mengeja B I R U ..haha pastikan ketui tadi tahu mengeja ..kalau ketua kau tak tahu mengeja..hazab lah kau pulak kan...pi suruh dia tuisyen dulu yer...

sebaik sahaja dah eja BIRU tadi, otang yang terakhir dengan abjad U tadi mesti tutup jarinya...pemenang dikira siapa yang jarinya abis di tutup dahulu...tapi pepondan sangat bijak main benda alah nie sebab warna reben yang dinyatakan macam tak logik..contohnya..akak pernah cakap warna "HIJAU LUMUT KEKUNING KUNINGAN" hah ambik kau, tak putus ke nafas ketua tadi nak mengeja warna reben yang akak minta tadi? macam macam warna yang pelik pelik kau boleh letak..antaranya yang paling glamer zaman akak ialah " KELABU TAIK ANJING" omak aiiiii....mana kau tahu taik anjing tu warna kelabu kan? motif sangat warna nie..napa kena guna anjing uolsss kan? napa tak binatang yang diharamkan ? entah lah kan....

satu lagi persoalan yang timbul , mengapa mak tadi nak beli reben kat pasar? kat tempat lain tak der kah? kat pasar ada jual reben kah ? setahu akak ada jual sayur sayuran dan ikan, sotong dan barang barang lain..adakah mak tadi pergi ke pasaraya maiden uolsss? cuba kita tukar begini " mak pergi pasaraya maideen nak beli reben warna apa? erm tak sedap ker? erm sukati uolsss nak tukar pasar raya apa yer...jaya jusco ker..tesco ker...giant ker..asalkan sedap bunyinya....kalau nak vogue tukar pasar ke" paviliion" hah tu memang grand giler.....

itu sahaja yang akak nak kongsi...tapi uolsss tahu tak macam mana nak main tu kan?......

boling mengikut kawasan


akum semua apa khabar? sihat ? alhamdulillah..kalau semua sihat baguslah kalau begitukan, sekarang dah hari ahad, mungkin anda semua akan menghabiskan cuti nie dengan aktiviti yang berfaedah, dan bagi yang malas nak melakukan apa apa aktiviti, baik sahaja anda lepak sahaja di rumah dan pose pose kat katil ajer..bagi akak pulak lepas nie nak kemas rumah , lepas tu ada tournament kat sunway..tak tahu lagi nak pi ke tak....

oklah kali ini akak nak cerita satu pengalaman yang seronok semasa bermain boling dengan kawan kawan. sepertimana yang anda semua tahu, kami memang suka bermain boling yer, kalau boleh setiap minggu mesti ada perjumpaan untuk bermain boling....saja saja nak happy yer..

setelah semua orang berpakat dan bersetuju untuk bermain , maka kami semua ambil keputusan untuk berkumpul di ampang point pukul 11 malam. maklumlah masa tu ada tournament kat situ, so kitaorang kena tunggu lah sampai pukul 11 malam, kali ini 6 orang ajer yer yang nak bermain boling , akak, am, daylan, hami, erry dan hans sahaja. akan tetapi kedatangan kak nor dan firdee di saat akhir telah menceriakan keadaan.

malam tu sangat ramai orang, sampai naik pening akak yer..dengan budak budak yang terlalu aktif...wah wah wah coti sekolah, masing masing bergumbira yer...yang parents pulak tak mahu jaga anak anak masing masing, yang suami sibuk main boling, yang isteri pose pose tengok laki masing masing, takut dicaras kot

tunggu punya tunggu, tup tup kul 12 30 kami baru dapat main boling, tapi konsepnya amat berbeza, bukan konsep miss universe, konsep ikut kawasan atau lebih tempat lagi tempat tinggal . jadi mari kita lihata kawasan yang terlibat

pandan jaya: akak dan am

cheras : erry dan hans

bdr tasik selatan : hamie dan daylan

ampang: firdee dan kak nor

kemudian timbul pulak nak letak nama sekolah pulak, akak telah meletakkan nama sekolah convent bukit nanas yer...cbn katanya..walaupun cbn tak ada di kawasan pandanjaya, namun akak memang suka dengan cbn yer...bak kata kak nor, kami cbn cawangan pandanjaya.

seperti biasa kami bermain mestilah bising uolss. tak heranlah kalau orang mula dah fokus kat lane kami iaitu lane 21 dan lane 22 yer, sessi lahar melahar bermula , walaupun masa tu firdee di landa masalah, tapi kami cuba menceriakan suasana ....masing masing memasang startegi untuk menang ketika itu terutama komplot dari bandar tasik selatan

mari kita lihat keputusan pertandingan

game pertama

pandanjaya 1 (am) : 83 pandanjaya 2 (cikgu) : 170 total : 253

cheras 1( ery) : 144 cheras 2 (hans) : 82 total : 226

bdr tasik sel 1 (hamie) : 111 bdar tasik sel 2 ( daylan) : 113 total :224

ampang 1( kak nor) : 99 ampang 2 (firdee) : 113 total :212

dari keputusan diatas, kita dapati gandingan double pandanjaya di bawah nama sekolah convent bukit nanas mengungguli game pertama dengan jarak mata yang tidak begitu jauh yer, sebab saingan mereka ialah sekolah menengah sains cheras yer.....manakala sekolah bts pulak hanya ketinggalan 2 pin sahaja di belakang cheras..erm sikit lagi uolssss....yang ampang pun apa kurang hebatnya.....mari kita lihat game ke 2 pulak

game kedua

pandanjaya 1 : 135 pandanjaya 2 : 169 total : 304

cheras 1: 129 cehars 2 : 77 total: 206

bdr tasik sel 1 : 118 bandar tasik sel 2: 97 total : 215

ampang 1 : 116 ampang 2 : 155 total : 271

dari analisis diatas, kita mendapati 2 pasukan yang meningkat dengan mendadak iaitu pasukan pandanjaya yang telah berjaya memeperolehi 304 pin, wow....gandingan yang semakin mantap dari pandanjaya, dan kita beri tepukan gemuruh pada pasukan ampang yang bangkit dari kekalahan games pertama dengan memperolehi 271 jatuhan pin, kebangkita firdee secara mendadak amat menakutkan yer.....bandar tasik selatan jatuh ke tangga ke 3 dan cheras yang terakhir

game ke 3

pandanjaya 1 : 134 pandanjaya 2 : 137 total : 271

cheras 1 : 113 cheras 2 : 59 total : 172

bdr tasik selatan 1: 110 bandar tasik selatan 2 : 133 total : 243

ampang 1 : 89 ampang 2 : 82 total : 171

pada games yang terakhir ini, pandanjaya terus unggul didepan, walaupun cuba diberi saingan oleh pasukan bandar tasik selatan. manakala cheras di tempat ke 3 meninggalkan ampang dengan 1 jatuhan pin sahaja.

memang seronok dan berdebar debar masa nak baling nie, masing masing memberi sokongan kepada pasukan masing masing, beberapa orang penonton mula fokus ke lane kami ( nie bukan berangan yer ) termasuk beberapa orang lelaki yang berbadan kekar yer....gulppppp

last, kami pun abis main dalam pukul 3 pagi dan terus lepak kat pelita sehingga pukul 4 pagi..fuhhh memang penat.....nantilah penganjur akan mengadakan pertandingan boling mengikut kawasan lagi....tak pun ikut nama sekolah ok......

sms dari kak nor

akum semua...apa khabar? sihat semua? alhamdulillah kalau semua sihat yer....sekarang nie cuaca sangat mendung, hari macam nak ujan, jadi siapa yang memandu balik kerja tu, hati hati, jalan licin, jam pulak tu. masing masing nak balik awal di rumah, sebab esok dah mula cuti, jadi elakkan perkara yang tak baik berlaku yer.....

dah tengok tajuk entry kali ini..erm yup yang pertama , penulis nak cerita tentang sms yang diterima semalam oleh penulis daripada kak nor atau nama popularnya normala atau nama manja kak ngah. kak noe telah meng sms penulis semasa penulis mencari kawasan rumah yang ingin didiami oleh ej dan bf yang tersayang yer....kak nor ingin membaca blog katanya..so penulis dengan bangganya memberi add untuk kak nor baca blog yang tak seberapa ini...

dalam pukul 12 lebih, penulis menerima sms dari kak nor yang berbunyi begini

" 12/12/08 01:18 anugerah blogss terbaik jatoh pada blog cegu..cerita sgt menarik,kepelbagaian ,humor dan sangat mudah difahami, tahniah,anugerah blog paling mahal setaraf cerita ivanka trumph jatoh pada blog firdee. sungguh mahal.anugerah blog paleng insaf jatoh pada blog ej ..sedih dgn cerita pahit bkt.a.b ..im sorry for u ejay n shah..dan anugerah blog paling kekwat blog halim ngan nas.nak masuk kena id.dinch"

begitulah panjang sekali kak nor kita menaip sms yer, kagum betul penulis dengan kegigihan beliau menaip sms yang panjang lebar ini yer.... terima kasih atas anugerah yang diberikan walaupun anugerah itu tidak diiktirafkan oleh sesiapa pun... tidak dinafikan blog firdee agak istimewa kan...gittewwww. blog ej tu insaf sebab ada musibah yang melanda..kalau tak blog dia ceria dan suka melahar blog orang lain kan......blog si nas dan aleem menarik gak kak nor....kak nor kena tgk jugak blog yang semakin mantap iaitu blog erry iaitu kak lang kita..siap dengan tips lagi nie..itu yang sangat mahal tu kak nor....lepas tu ada lagi sms yang dihantar selepas penulis membalas sms kak nor tadi

"12/12/08 01:28 yang paling penting gambar cegu..senyum dgn mata dan pose mulut berbentok hati..oh for god sake..cerita2 cekgu paling rasa nak dihabiskan .coz ada cerita jantan2.mahupun mike atau hairul arsenal ..menarik.BUKAN PASAL LAKI SENDIRI..opss terlahar pulak"

sms kali ini terus penulis terdiam seketika..betul ker? takder langsung entry untuk acap ker? erm rasanya dah ada , kalau kak nor baca balik ada cerita cikgu ceritakan untuk acap sekali..tapi mungkin tak lebih detail kan? ermmm jap yer kak nor ..penulis akan ceritakan serba sedikit pasal acap pulak. nanti kak nor bosan pulak kan?pasal mike tu sebab dia dah nak balik pilipina, tak jumpa lagi lah nampaknya.....pasal hairul pulak sebab dia memang seorang kawan yang baik. alhamdulillah dapat kawan macam tu..lagi pun si hairul suka di puji dalam blog ..kan hairul kan?

"12/12/08 01:37 i tak kata u cerita pasal laki u. blog2 lainlah cegu .pemilihan tulisan pun penting .tak menyakitkan mata.perfect .dah la chantek, pendidik, pandai main berboling,pandai berblog.ada paku,kenal tukang urut..fuh"

kalau kak nor tgk blog ej ..kak nor dapati banyak gambar gambar yang sangat menarik, penulis suka pi singgah ke blog ej sebab disitu banyak cerita yang menarik, siap dengan gambar pulak, bagi penulis, nak letak gambar pun penulis tak reti sangat lah, itupun akiko yang tolong. kalau tgk blog firdee pulak, pemilihan kata yang sangat baik, perfect , cuba pi singgah blog hans, aiyoooo penulis rasa kena bawak kamus sebab penulis tak tere berbahasa inggeris lah...di akhir frasa sms tadi kita dapati kak nor cuba mencarot penulis..tak per kak nor..tak per kak nor....

" 12/12/08 01:43 kenapa lagi nih?blog dah chantek, pencipta blog pun chantek.ada banyak boyfriend ada koala bear.what else?

kak nor bertanyakan mengenai penulis yang berhasrat untuk menjadi single sahaja sebab penulis merasakan kehidupan single adalah lebih baik dan lebih mudah, mungkin penulis merasakan cinta yang ada sekarang tidak memadai untuk penulis, membuang masa dan wang penulis , lantas penulis mahu single sahaja ( masa tu penulis tengah emo + ting tong) kak nor mencarot penulis...penulis chantek kah? dinch uolsss..penulis tidak chantek..sapa yang chantek ? penulis merasakan yang chantek ialah hamie dan am serta kak nor. kategori chantek + handsome ialah firdee, dan akiko serta nas. kategori handsome + cute ialah ej , erry, hans ,acap, shah, kk dan aleem serta amy. kategori lahar...cikgu murni

"12/12/08 01:49 apa lagi cegu nak?ada pusat tuisyen ,dah makin slim, ramai jantan menunggu ..setakat acap ? kalau tak mahu campak aje kat mana2..pastu caras si kaykay...kukikkukik

ha ah...kak nor..pusat tuisyen tu bukan saya punya yer....saya kerja di bawah mr firdee dan am yer...diulangi bukan saya punya lah kak nor....saya takder duit nak bukak pusat tuisyen, nie pun rasa bertuah dapat bekerja dan mengajar di pusat tuisyen, tak perlu lagi meredah hujan, turun lif naik lif di taman miharja..alhamdulillah sangat....slim pulak sebab penulis sedang diet..yelah tgk badan adik beradik lain semuanya berbadan betik lah uolsss...badan penulis macam nangka gittewww....nak buang acap ke? ermmmm tak leh buang macam tu..dia pun ada perasaan gak..kalau nak buang pun kena ada caranya kan kak nor....kena slow slow tak pun terus terang ajer.....nak caras kk pulak? aiyoo kak nor, walaupun kk tu baik, penulis lebih sanggup mencaras amy dari kay kay ..apa nak jadi..jadilah..... gittewww

"12/12/08 01:56 sian kay2.dia comel, pandai pose 2 maut..kalau kita ada pertandingan pandanjaya next top model, dia ngan hamie, confirm final "

penulis tidak emnafikan yang si kay kay nie seorang yang comel, agak blur blur sotong, manalah si amy tak haid kan..kadang kadang memariekan diri penulis tengok si amy nie yer..sabar nya amy..jangan kau meroyan dengan kay kay tu, memang si kay 2 nie pandai pose pose maut, cuba lihat gambar masa besday party, dia sangat memahami kamera berbanding yang lain yer....bagi penulis dia dan hami sangat pandai bergambar..yup mereka pasti ke final..tapi rasanya hamie akan menang kot..sebab pandai kah kk bercatwalk? hehehehhe tgk tgk si kay kay catwalk malatops...sujudkan kita semua.....

itu sahaja sms yang diterima dari kak nor.....

tersentuh hati ini

akum semua...apa khabar? sihat? alhamdulillah kalau pembaca diluar sihat dan bergembira disamping orang yang tersayang, penulis disini sihat sahaja dan mengambil masa senggang penulis untuk menulis blog penulis yer.....

semalam penulis mendapat sms dari seorang adik beradik 69 yang meminta penulis membaca blognya yang berkenaan dengan entry suami kak lang, memang tidak dapat dinafikan, hati penulis berkobar kobar untuk membaca blog dan entry tersebut..macam ada sesuatu yang menarik didalamnya.

oleh kerana malam tadi, penulis agak sibuk dengan kedatangan my baby, pastu menolong ej mencari kawasan rumah sehingga lewat malam, jadi penulis membatalkan niat untuk membaca entry tersebut walaupun di dalam hati penulis tidak sabar sabar nak membacanya. sebaik sahaja, matahari pagi bersinar, penulis pergi ke pusat tuisyen untuk menguruskan lesen perniagaan pusat tuisyen. lepas dah setel, waktu rehat, penulis terus membuka blog tersebut ..alamak ada password

tapi ada clue disitu, hanya orang yang tahu sahaja boleh membuka entry tersebut, satu demi satu perkataan penulis cuba fahami dan selami, timbul satu perasaan simpati, sedih menyelinap dalam lubuk hati penulis, cuba memahami dengan lebih jelas, entah mengapa tetiba air mata bergenang di kelopak mata. takut nanti disalah tafsir oleh orang lain, cepat cepat penulis menyeka air mata agar tidak mengalir keluar.

firdee amat bijak menggunakan perkataan, ayatnya tersusun rapi, pendek, jelas tepat dan apa yang nak disampaikan itu amat jelas sekali. dia menulis entry ini lahir dari hati yang luhur, mencurahkan apa yang dialami selama ini, mungkin kita nampak firdee gembira, tersenyum gelak kuat kuat tapi hakikatnya dia sedang bergelut dengan emosinya sendiri. penulis agak memahami situasi sebenar kerana penulis juga mempunyai teman lelaki yang straight seperti firdee, hanya yang membezakan kami, hanya teman firdee pernah menempuh alam perkahwinan dan kebanyakkan teman hidup penulis masih lagi bujang, jadi disini penulis dapat merasakan keperitannya.

bukan nak membodek firdee secara terang terangan, mungkin ada yang mencebik dan mengata yang penulis sengaja nak membodek firdee, maklumlah, firdee adalah boss kepada penulis.. dinch uolssss, penulis merasakan apabila seseorang itu layak diberi pujian, maka penulis akan memuji orang tersebut, tengok sahaja entry entry lain , penulis jugak ada memuji akiko atau daylan jugak, dengan kata lain semua adik beradik 69 penulis puji.....

apa yang dihadapi oleh firdee merupakan dugaan yang agak besar jugak, tapi firdee beruntung kerana dia masih tinggal bersama dengan orang yang tersayang yer, duduk bersama, menghabiskan masa lapang bersama , malahan juga bercuti bersama sama, sedikit sebanyak penulis merasa cemburu disitu, sedangkan penulis dan my baby masih lagi tercari cari makna sebenar percintaan....lantas keraguan pun timbul dalam perhubungan kami....

oklah penulis perlu menyempurnakan tugas penulis, insyallah bila dah setel nanti, penulis akan kembali menulis semula yer...sambutlah salam sayang dari penulis buat pembaca blog yer....kalau nak baca entry firdee, anda perlu ada password, dan bila anda baca , anda fahami, anda akan dapat menyelami hati seorang insan yang bernama firdee..kepada mr firdee..penulis amat memahami situasi yang dihadapai, agar terus tabah, ceria dan gembira dengan apa yang dilakukan...